De Raad van Commissarissen van de regionale omroep L1 stapt naar de Ondernemingskamer om het slepende conflict tussen de redactie en directeur Peter Elbers te onderzoeken. De redactie heeft al langere tijd geen vertrouwen meer in Elbers.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), FNV Media en Cultuur en CNV Vakmensen en de Raad van Commissarissen van L1 hebben tevergeefs een ‘ultieme poging gedaan’ een oplossing te vinden voor het conflict tussen de redactie en directeur-bestuurder Peter Elbers. De bestuurder zou autoritair optreden en slecht communiceren. De RvC gaat nu naar de Ondernemingskamer. ‘Er moet een structurele oplossing komen die ervoor zorgt dat alle medewerkers weer veilig en met plezier hun werk kunnen doen,’ meldt 1Limburg.

Lees ook: Wat doe je bij irritaties binnen een Raad van Commissarissen?

De RvC van de regionale omroep wil de complexe situatie door de Ondernemingskamer laten onderzoeken. De commissarissen wilden verder niet ingaan op de ‘complexe problematiek’, maar de Raad van Commissarissen bevindt zich in een spagaat. Verschillende mensen vinden dat de kritiek op Elbers de ‘basale fatsoensnormen te buiten gaat’. Anderzijds rommelt het al langere tijd bij L1. Vijf medewerkers, onder wie twee managers, zitten inmiddels enkele weken ziek thuis door het conflict.

‘Directeur L1 wilde verborgen camera’s ophangen’

Directeur Peter Elbers wilde verborgen camera‚Äôs laten ophangen op de redactie en vanwege ‘zwaarwegende redenen’ vertrouwelijke e-mails van journalisten, leden van de ondernemingsraad en de bedrijfsarts kunnen bekijken. Elbers kwam hierop terug na flinke kritiek vanuit het personeel.