Farah Karimi heeft bekend gemaakt af te treden als commissaris bij FMO. Reden hiervoor is haar verwachte aanstelling als Eerste Kamerlid. Vanaf 10 juni 2019 zal zij niet langer actief zijn als lid van de RvC.

De oud-GroenLinks-politica verwacht per 11 juni werkzaam te zijn als Eerste Kamerlid en heeft daarom besloten haar functie als commissaris bij FMO neer te leggen. Een functie waar ze 31 oktober 2018 was begonnen. Karimi zegt uit te kijken naar haar nieuwe functie, maar ook te balen dat ze zo snel weer vertrekt bij FMO. ‘Ik heb FMO met veel plezier bijgestaan in haar missie om ondernemers in ontwikkelingslanden vooruit te helpen. Ik wens de organisatie het allerbeste toe en wil mijn collega’s van de raad van commissarissen bedanken voor de prettige samenwerking.’ Echter willen zij en haar collega-commissarissen bij FMO iedere schijn van belangenverstrengeling voorkomen. ‘Als senator wordt van mij verwacht dat ik eerlijk en onafhankelijk bijdraag aan nieuwe wetgeving en toezicht houd op de Nederlandse Staat en zijn deelnemingen, waaronder FMO.’

Zie ook: Raad van Commissarissen sc Heerenveen weer compleet

Voorzitter van de Raad van Commissarissen van FMO, Pier Vellinga: ‘Uiteraard zijn we blij voor Farah als aankomend lid van de Eerste Kamer. Het is een belangrijke en eervolle positie die zij ongetwijfeld met dezelfde bevlogenheid en integriteit zal vervullen als haar rol als commissaris. We vinden het jammer dat ze ons gaat verlaten. We zullen haar kritische geest, expertise, inbreng en kennis uit het veld missen. Mensenrechten zijn essentieel voor FMO en voor de projecten die we financieren; en soms uiterst complex in de landen waarin we actief zijn.’

Karimi voor FMO

Voordat Karimi bij FMO kwam te werken was zij meer dan 10 jaar werkzaam als directeur en voorzitter van de Raad van Bestuur bij Oxfam Novib én was ze lid van de Raad van Bestuur van Oxfam International. Van 1998-2006 was zij lid van het Nederlands parlement namens GroenLinks. Haar portfeuille bij GroenLinks bestond onder andere uit buitenlandse politiek, ontwikkelingshulp en Europese zaken. Ook was zij actief bij meerdere mensenrechtenorganisaties, zowel binnen als buiten Nederland.