Member Login

Financieel zwaargewicht Gerard van Olphen en Gisella van Vollenhoven moeten de nieuwe commissarissen van a.s.r. worden. De Utrechtse verzekeraar had behoefte aan versterking na het vertrek van onder meer Cor van den Bos.

a.s.r. wil Gerard van Olphen (1962) en Gisella van Vollenhoven (1970) voordragen als leden van de Raad van Commissarissen tijdens de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders (BAVA) op 30 oktober. De Nederlandsche Bank, beter bekend als DNB, heeft goedkeuring verleend voor beide benoemingen.

Zie ook: Lard Friese verruilt NN Group voor concurrent Aegon: ‘Beetje het Ajax-Feyenoord-gevoel’

President-commissaris Kick van der Pol, die onlangs zijn termijn verlengde, over de twee toezichthoudende versterkingen. ‘Met de komst van Gisella en Gerard wordt de RvC versterkt met twee goede leden die veel ervaring en expertise meebrengen. Gisella is een expert op het gebied van financiën, risicomanagement en toezicht en Gerard voegt kennis toe op het terrein van de sector, het besturen van financiële instellingen, klantgerichtheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ik ben blij dat zij zich willen inzetten voor a.s.r.’

Van Olphen staat met name bekend als financieel topman bij Achmea. Van 2002 tot 2013 was hij Chief Finance & Risk Officer bij de verzekeraar. In 2013 werd hij op verzoek van het ministerie van Financiën direct na de nationalisatie voorzitter van de Raad van Bestuur van SNS Reaal. Momenteel is hij toezichthouder bij de Hartstichting en Netspar en voorzitter van de Raad van Bestuur van APG.

De benoeming van Van Vollenhoven is op voordracht van de ondernemingsraad van a.s.r. De commissaris van Waarborgfonds Sociale Woningbouw was tot kort geleden divisiedirecteur pensioenen bij DNB. Ook was ze in verschillende functies actief bij ING.

Afscheid Van den Bos

Na de komst van Van Olphen en Van Vollenhoven bestaat de Raad van Commissarissen verder uit voorzitter Kick van der Pol, Herman Hintzen, Sonja Barendregt en Cor van den Bos. Laatstgenoemde zal tijdens de AvA in 2020 aftreden als commissaris van a.s.r.. Hij is commissaris sinds december 2008. Eerder nam de verzekeraar al afscheid van Annet Aris.

Positief resultaat a.s.r.

a.s.r. kende een sterk H1. Het operationeel resultaat steeg met 21,0 procent naar 459 miljoen euro, ten opzichte van 380 miljoen euro een jaar eerder. Topman Jos Baeten over het positieve resultaat. ‘De gedisciplineerde executie van onze strategie, de inzet van onze medewerkers en de focus op operationele effectiviteit heeft tot een sterke stijging van het operationeel resultaat geleid. Het operationele rendement op het eigen vermogen is met bijna 17 procent op jaarbasis ruim boven onze doelstelling en onze Solvency II ratio volgens de standaard formule is met 191 procent robuust.’

a.s.r. neemt Veherex over

Naast de halfjaarcijfers kondigde a.s.r. een overname aan: inkomensverzekeraar Veherex wordt overgenomen. Een ‘strategische overname’ volgens Baeten. Wij willen werkgevers helpen hun werknemers gezond te houden.’ Het bedrijf zou 25 miljoen euro waard zijn.