Voormalig Heineken-topman René Hooft Graafland begint aan zijn nieuwe toezichthoudende klus bij Lucas Bols. De Amsterdam destillateur kan rekenen op een ‘Hollandse en deftige’ commissaris.

René Hooft Graafland (1955) is de nieuwste commissaris van Lucas Bols. De Amsterdamse destillateur heeft met Hooft Graafland een aanwinst met een internationaal karakter aangetrokken. De voormalige Heineken-CFO is naar eigen zeggen ‘een man van de wereld’  geworden bij de bierbrouwer. Een oud-collega van de kersverse Lucas Bols-commissaris beweert in gesprek met het FD dat Hooft Graafland wellicht een tikkeltje Hollandser is dan hijzelf denkt. ‘Je kunt aan zijn commissariaten zien dat hij nogal Nederlands is gebleven. Hij is eigenlijk veel Hollandser dan Heineken. Hij bleef een Hollandse kaaskop – maar wel een deftige.’

Zie ook: NS haalt Nebahat Albayrak binnen als commissaris

Hooft Graafland bivakkeerde een groot deel van zijn carrière bij Heineken. Hij begon in 1981 als trainee in de brouwerij in Zoeterwoude en eindigde als financieel topman. Na zijn vertrek bij de bierbrouwer in 2015 duikt hij in het Hollandse commissarissenland. Eerst onder andere FrieslandCampina, Ahold Delhaize en Wolters Kluwer en nu destillateur Lucas Bols. Het tekent Hooft Graaflands veelzijdigheid, en niet enkel ‘de man van de cijfers’. In ruim 30 jaar heeft hij verschillende functies gehad, van export tot marketing en financiën. ‘Gelukkig wel. Anders zou het heel saai zijn geweest. Voor ik in de Raad van Bestuur kwam, ben ik iedere drie jaar van baan veranderd. Ik had nooit notaris of huisarts willen zijn. Dan doe je dertig jaar hetzelfde werk.’ De ervaren bestuurder beperkt zich bewust niet tot de cijfers, in het belang van het bedrijf. ‘Ik zou het lastig vinden om een bedrijf alleen cijfermatig te leiden, zonder kennis van de business.’

De ivoren toren was Hooft Graafland vreemd, zegt een oud-collega. Als Heineken-topman wilde hij middenin in de bierbusiness én de eigen organisatie staan. ‘Ik denk dat het voor het personeel op het hoofdkantoor belangrijk was dat hij bij personeelsborrels soms zelf achter de tap ging staan. Daarmee creëerde hij saamhorigheid, net als de kopman die ook wel eens bidons gaat halen bij de ploegleiderswagen.’

Bescheiden

De nieuwbakken Bols-commissaris heeft een vrijwel smetteloos imago. Hooguit zijn bonussen deed een enkele wenkbrauw fronsen. ‘Maar zolang ik in de kantine tussen de collega’s kan zitten zonder me rot te voelen, is het goed. Bonussen zorgen altijd voor discussie, maar je moet het in de internationale context zien. Ondanks alle kritiek zijn wij in Nederland redelijk bescheiden.’

Monitoring Commissie Corporate Governance Code

Naast zijn verschillende commissariaten is Hooft Graafland onderdeel van de zogenoemde Monitoring Commissie Corporate Governance Code. Deze commissie ziet toe op de naleving van de Nederlandse code voor goed bestuur. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) benoemde de commissie per 1 januari 2019. Naast Hooft Graafland zitten Pauline van der Meer Mohr (o.a. voorzitter van de Raad van Commissarissen van EY en extern lid van de toetsingscommissie van DNB, econome Barbara Baarsma (Rabobank, hoogleraar UvA en kroonlid SER), Peter Gortzak (APG), Sietze Hepkema (commissaris bij o.a. Wavin en SBM Offshore), Lokke Moerel (hoogleraar Universiteit Tilburg en lid Cyber Security Raad) en Roderick Munsters (commissaris bij o.a. PGGM) in de commissie.